what is a longevity supplement?

wat is een “longevity” supplement?

Anders dan een vitaminesupplement zoals een multivitamine supplement, is een longevity supplement of levensduursupplement niet per se bedoeld om bij te springen bij deficiënties (hoewel er natuurlijk enige overlap kan zijn). Een levensduursupplement bevat ingrediënten die de levensduur van uw lichaam bevorderen door de kenmerken en oorzaken van veroudering aan te pakken. Door een longevity supplement te nemen, ondersteunt men het proces van gezonder ouder worden.

Op welke ingrediënten moet je letten als je op zoek bent naar een effectief supplement voor een langere levensduur?

NAD+-precursors

NAD+ is een belangrijke longevity molecule in onze cellen en is betrokken bij gezond ouder worden. Helaas nemen de NAD+-niveaus in onze cellen af ​​naarmate we ouder worden. Suppletie met NAD+-precursoren kan helpen om de hoeveelheid NAD+ in onze cellen voldoende hoog te houden. Bekende NAD+-precursoren zijn nicotinamide-riboside (NR), nicotinamide-mononucleotide (NMN) en niacine of vitamine B3.

Bij het overwegen van een NAD + precursor zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Terwijl ‘new kids on the block’ NR en NMN, aangeprezen door longevity onderzoekers zoals Charles Brenner (NR) en David Sinclair (NMN) veelbelovende resultaten lijken te laten zien, zijn niet al deze moleculen goedgekeurd voor gebruik in voedingssupplementen door de Europese Unie (EFSA, Europese Autoriteit voor voedselveiligheid). Meer onderzoek is nodig om de effecten op lange termijn te evalueren. Reguliere vitamine B3 of niacine daarentegen is al jaren onderzocht en wordt over het algemeen als veilig beschouwd.

Niacine of vitamine B3 is een micronutriënt die mensen niet alleen kunnen maken, maar die moeten worden aangevuld. Niacine is een bekende vitamine met bewezen gezondheidsvoordelen, zoals de normale werking van het zenuwstelsel. Niacine vermindert ook vermoeidheid en moeheid. Onlangs werd aangetoond dat suppletie met niacine bij mensen de beschikbare NAD+-spiegels verbeterde en een gunstig effect had op de algehele lichaamssamenstelling door het verminderen van vet.

Resveratrol

Resveratrol is een fytochemische molecule en een polyfenol dat van nature voorkomt in de schil van rode druiven en bosbessen, evenals in donkere chocolade. Onderzoek suggereert dat resveratrol een activator is van de sirtuïnes, een groep levensduur-moleculen. Laboratoriummuizen die resveratrol kregen, leefden langer dan die van de controlegroep en waren actiever en over het algemeen in betere conditie.

Vitamine D3

Vitamine D3 is een krachtige molecule en staat vooral bekend om zijn positieve rol bij de opname van calcium door het lichaam. Onderzoekers ontdekten echter dat vitamine D3 veel meer doet dan dat. Vitamine D3 draagt ​​ook bij tot de werking van het immuunsysteem en speelt een rol bij de celdeling. Wetenschappelijk onderzoek wijst op een verband tussen lage niveaus van vitamine D3 en verouderingsziekten, zoals cognitieve achteruitgang, depressie, osteoporose, hart- en vaatziekten, hypertensie, diabetes type 2 en kanker. Vitamine D3-tekort werd onlangs in verband gebracht met de ernst van de symptomen bij covid-19-patiënten.

Granaatappel

Granaatappelextract bevat ellagitannines, die voorlopers zijn van Urolithin A. Bacteriën in de darmen zetten de ellagitannines om in Urolithin A, een verbinding waarvan bekend is dat het een positieve invloed heeft op de mitochondriën in onze cellen. De mitochondriën zijn de energiefabriekjes van onze cellen en dragen bij aan de productie van ATP, de energiebron van onze cellen. Naarmate we ouder worden, neemt de mitochondriale activiteit af, wat leidt tot celbeschadiging. Granaatappelextract kan helpen om de mitochondriën te versterken. Daarnaast bevat granaatappelextract ook punicalagin, een verbinding die is gelinkt aan het verhinderen van collageenafbraak. Omdat collageen cruciaal is voor het vertragen van huidveroudering, zorgt granaatappelextract dus ook voor een gezonde, jonger uitziende huid.

Sulforafaan

Van sulforafaan is bekend dat het de stressreactieroute NRF2 in het menselijk lichaam activeert. NRF2 controleert meer dan 200 genen die verantwoordelijk zijn voor ontstekingsremmende en antioxiderende processen. Naarmate we ouder worden, ontstaat er een chronische, laag-gradig niveau van inflammatie in ons lichaam, ook wel ‘inflammageing’ genoemd. De NRF2-route helpt het lichaam om ontstekingen te onderdrukken, activeert ontgifting en bevordert antioxidanten. Er wordt aangenomen dat onderdrukking van ontstekingen in het lichaam verband houdt met een langer en gezond leven. Activators van NRF2, zoals sulforafaan, bleken de groei van kankercellen en cardiovasculaire problemen te vertragen en spelen een rol bij de verwijdering van gifstoffen uit ons lichaam. Sulforafaan vind je terug in de natuur. Zo zijn broccolispruiten een geweldige bron van sulforafaan.

Vitamine K

Vitamine K is een vaak genegeerd maar belangrijke micronutriënt. Studies tonen aan dat vitamine K-suppletie gunstig kan zijn voor het behoud van botten en ziekten die verband houden met veroudering, zoals artrose, reumatoïde artritis en hart- en vaatziekten. Bovendien kan vitamine K de mitochondriale gezondheid beïnvloeden.

Betaïne / Trimethylglycine

Betaïne, ook bekend als trimethylglycine of TMG, is een molecuul dat verwant is aan choline. Elk molecuul bevat drie methylgroepen (vandaar de naam trimethyl). Betaïne draagt ​​bij tot een normaal homocysteïnemetabolisme. Betaïne/TMG helpt bij de methylering van eiwitten, inclusief histonen. Onderzoek suggereert een positieve invloed van TMG op leverontgifting. Daarnaast helpt TMG ook bij de omzetting van homocysteïne naar methionine. Hoge niveaus van homocysteïne zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen, hartaanvallen, beroertes, de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en osteoporose. Door zijn activiteit als methyldonor kan TMG er verder voor zorgen dat de methylpool in ons lichaam optimaal blijft.

Uiteraard zijn er nog andere molecules bekend die een positieve invloed hebben op een langere levensduur. Bij het kiezen van het juiste longevity supplement is het vooral belangrijk om te kiezen voor een kwalitatief hoogstaand supplement met de juiste dosering. Supplementen van biologische oorsprong of met plantenextracten dragen de voorkeur weg, omdat deze makkelijker bio-opneembaar zijn. Echter, vergeet vooral niet dat langer leven onderdeel is van een volledige levenswijze. Gezond eten, voldoende bewegen, goed slapen,…blijven de sleutel voor een goede gezondheid. 

Terug naar blog