saunas and dementia: a hot topic in health research

sauna's en dementie: een hot topic in gezondheidsonderzoek

De buzz over sauna's neemt toe, en dat komt niet alleen door populaire wellness-influencers of de nieuwste gezondheidspodcasts. Een groeiend aantal wetenschappelijk onderzoek suggereert een mogelijk verband tussen regelmatige saunasessies en talrijke gezondheidsvoordelen, waaronder de preventie van dementie. Naast de therapeutische warmte en ontspanning is er een hele wereld van gemeenschap en rituelen die sauna's bieden.

Finland, waar sauna's diep geworteld zijn in het culturele weefsel, was het epicentrum van dit onderzoek. Een populair Fins gezegde suggereert dat een sauna lijkt op een universele apotheek. Recente studies hebben deze eeuwenoude wijsheid versterkt.

Jussi Kauhanen, MD, Ph.D., van de Universiteit van Oost-Finland, benadrukte onlangs een intrigerende ontdekking. Bij het onderzoeken van gegevens uit de jaren tachtig van Finse mannen van middelbare leeftijd ontdekten onderzoekers dat degenen die zich vier tot zeven keer per week aan saunasessies overgaven een indrukwekkend 65% lager risico op de ziekte van Alzheimer of dementie hadden in de komende twintig jaar, in vergelijking met degenen die slechts een bezoek brachten aan de sauna. een keer per week. Een ander onderzoek uit 2020 herhaalde deze bevindingen en toonde aan dat frequente saunabezoekers een aanzienlijk verminderd risico op dementie vertoonden.

Maar waarom kunnen sauna’s dit effect hebben?

De Brain Boost van sauna's

Oppervlakkig gezien kan zweten in een sauna passief lijken. Toch ondergaan onze lichamen gedurende deze tijd belangrijke processen. Dr. Kauhanen vergelijkt het met de voordelen van lichaamsbeweging. Beide activiteiten verminderen ontstekingen, een vermoedelijke speler bij dementie. Bovendien stimuleren sauna's en lichaamsbeweging de productie van eiwitten die essentieel zijn voor de gezondheid en veerkracht van de hersenen.

Met name sauna's kunnen ons cardiovasculaire systeem ten goede komen. Dr. Christopher Chen van het National University Health System in Singapore stelt dat sauna's, net als lichaamsbeweging, de arteriële functie kunnen verbeteren, de bloeddruk kunnen stabiliseren en een efficiënt transport van voedingsstoffen kunnen vergemakkelijken, waardoor de gezondheid van de hersenen wordt bevorderd.

Bovendien kunnen sauna's een gemeenschappelijk evenement zijn. Gezien het feit dat depressie en gevoelens van isolatie bekende risicofactoren voor dementie zijn, zou het sociale aspect van saunasessies – vooral in Finland – een rol kunnen spelen in de beschermende effecten ervan. Dit sociale element kan echter per cultuur verschillen.

Jason Karlawish, MD, van de Universiteit van Pennsylvania, benadrukt echter dat sauna's weliswaar hun voordelen hebben, maar geen op zichzelf staande oplossing voor dementie zijn. Hun voordelen zouden een van de vele factoren kunnen zijn bij het bevorderen van de algehele gezondheid van de hersenen.

Saunasessies: een gids

Als u overweegt sauna's in uw wellnessroutine te integreren, is hier een tip: balans is de sleutel. Geniet van sessies van 5 tot 20 minuten, eventueel gecombineerd met blootstelling aan koude voor verjonging. Begin altijd met kortere duur en luister naar de signalen van uw lichaam.

Als sauna's bij u resoneren en uw holistische gezondheidspraktijken aanvullen, kunnen ze in wezen een warme aanvulling zijn op uw wellnessreis.

Terug naar blog