how gut health affects longevity

Hoe darmgezondheid onze levensduur beïnvloedt

Het lijdt geen twijfel dat een gezonde darm om een aantal redenen belangrijk is. Van een betere spijsvertering tot immuniteit, onze darmgezondheid beïnvloedt vele aspecten van ons leven. Maar wist u dat darmgezondheid ook een rol speelt bij een langer, gezond leven? In deze blogpost onderzoeken we hoe een gezonde darm onze levensduur beïnvloedt en wat je kunt doen om een gezonde darm te bevorderen. Van de microben die in onze ingewanden leven tot het voedsel dat we eten: kom meer te weten over de invloed van een gezonde darm op onze levensduur.

Het verband tussen darmgezondheid en een lang leven

De darm is de thuisbasis van biljoenen bacteriën, zowel goede als slechte. De goede bacteriën helpen voedsel af te breken, voedingsstoffen op te nemen en het lichaam te beschermen tegen schadelijke invloeden. De balans tussen goede en slechte bacteriën is belangrijk voor de darmgezondheid.

Een ongezonde darm kan leiden tot ontstekingen, die vervolgens in verband zijn gebracht met een verscheidenheid aan chronische ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes en zelfs kanker. Aan de andere kant kan een gezonde darm helpen om ontstekingen te verminderen en een sterk immuunsysteem te bevorderen.

Het verband tussen darmgezondheid en langer gezond leven wordt langzaam duidelijk. In zijn boek The Bue Zones Challenge koppelde Dann Buettner bepaalde voedingsgewoonten aan ‘longevity’ en een langer, gezonder leven. Ondertussen heeft onderzoek aangetoond dat het microbioom in onze darm kan helpen bij het herstellen van onze immuniteit en  zelfs een rols speelt in cognitieve stoornissen.

Een experiment waarbij fecale bacteriën bij muizen werden getransplanteerd, leerde bijvoorbeeld dat een bacteriële transplantatie van jonge muizen naar oude muizen de cognitieve stoornissen in de laatste groep verminderde en een omgekeerd effect had op de veroudering van hersencellen. Uiteraard moeten deze bevindingen ook nog bij mensen worden bevestigd, maar het is duidelijk dat de zorg voor je darm-microbioom belangrijk is.

Het microbioom in onze darmen verandert naarmate we ouder worden

Tijdens het volwassen leven blijft ons darm-microbioom redelijk stabiel. Dat verandert echter op de leeftijd van 60 tot 65 jaar: op die leeftijd begint de diversiteit in ons microbioom af te nemen en wordt er een shift in bacteriën waargenomen. Bacteriën die voorheen niet-dominant waren, zoals potentieel inflammatoire bacteriën, beginnen toe te nemen, terwijl een afname van andere gunstige stammen wordt opgemerkt. Studies bij honderdjarigen hebben aangetoond dat de darmen van deze mensen sterk verrijkt zijn met stammen die geassocieerd worden met een betere gezondheid, zoals Akkermansia, Bifidobacterium en Christensenellaceae (Biagi et al., 2016).

In 2022 werd een gedereguleerd microbioom erkend als één van de additionele oorzaken van verouderen, naast de reeds negen ander beschreven kenmerken

Hoe onze darmgezondheid te verbeteren

Dus hoe houd je je darmen gezond? Het goede nieuws is dat we onze darmgezondheid kunnen beïnvloeden door middel van onze levensstijl. Het eten van een vezelrijk dieet is een goed startpunt om te beginnen. Vezels helpen de goede bacteriën in je darmen te voeden en zorgen ervoor dat alles soepel verloopt. Vezels kunnen ook helpen om ontlasting op te bouwen, wat nuttig kan zijn bij het voorkomen van constipatie. Bovendien bevatten vezelrijke voedingsmiddelen vaak ook veel vitamines en mineralen die essentieel zijn voor de darmgezondheid. Als u uw darmgezondheid wilt verbeteren en misschien zelfs enkele jaren aan uw leven wilt toevoegen, begin dan met het opnemen van meer vezelrijk voedsel in uw dieet. Bonen, onrijpe bananen, volle granen, bruine rijst, noten en bessen zijn allemaal voorbeelden van vezelrijk voedsel.

Probiotica zijn een andere nuttige manier om de darmgezondheid te bevorderen. Deze "goede" bacteriën kunnen helpen om het evenwicht in de darmen te herstellen en  spijsverteringsproblemen zoals obstipatie, diarree en een opgeblazen gevoel te verlichten. Ze zijn te vinden in gefermenteerd voedsel zoals yoghurt, zuurkool, misopasta en tofu, maar ook in supplementen. Als u niet genoeg probiotica via uw voeding binnenkrijgt, kunt u overwegen een supplement te nemen. Van probiotica wordt ook gedacht dat ze helpen bij verschillende andere darmaandoeningen, zoals IBS (prikkelbare darmsyndroom), de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Probiotica kunnen ook diarree helpen voorkomen die veroorzaakt wordt door bepaalde infecties en het gebruik van antibiotica.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat u voldoende water binnenkrijgt. Water helpt om alles in je spijsvertering soepel te laten verlopen en voorkomt constipatie. Het is tevens nodig voor een goede opname van voedingsstoffen uit voedsel. Streef naar 8-10 glazen water per dag en zorg ervoor dat je nog meer drinkt als je aan het sporten bent of hevig zweet.

Het verzorgen van uw mondgezondheid wordt vaak over het hoofd gezien. De gezondheid van uw mond kan een grote invloed hebben op uw darmgezondheid. Poets en flos regelmatig je tanden.

Let ten slotte op uw stressniveaus. Te veel stress kan leiden tot spijsverteringsproblemen en een ongezonde darm. Probeer gezonde manieren te vinden om met stressoren in je leven om te gaan.

Conclusie

Darmgezondheid is tegenwoordig een hot topic, en terecht. De darmen zijn verantwoordelijk voor veel belangrijke functies in het lichaam en uit onderzoek blijkt steeds meer dat darmgezondheid een rol speelt bij een lang leven. Houd je darmen gezond door veel vezelrijk voedsel, probiotica en gefermenteerd voedsel te eten, en vermijd zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen. Je darmen (en je gezondheid) zullen je dankbaar zijn!

Terug naar blog