how can the blue zones help us live longer?

hoe kunnen de Blauwe Zones (Blue Zones) ons helpen om langer te leven

Icaria, Okinawa, Ogliastra, Loma Linda en Nicoya. Wat zouden deze regio's, verspreid over de hele wereld, gemeen kunnen hebben? Wel, alle vijf zijn het plaatsen waar een lang en gezond leven de norm lijkt te zijn. In deze zogenaamde Blue Zones vinden we een ongewoon aantal honderdjarigen die nooit echte tekenen van gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, zwaarlijvigheid of zelfs kanker hebben vertoond. 

Dan Buettner, auteur van The Blue Zones Solution, is erin geslaagd om 'de blauwe zone kracht 9' te identificeren, een set van kenmerken die deze regio's lijken te delen. Deze gecombineerde factoren worden verondersteld het verouderingsproces volledig te vertragen. Een doel vinden, je stressniveau beheersen en je alcoholgebruik beperken: het zijn allemaal tips om lang en gelukkig te leven. Maar wat zijn de anderen?

  1. De oudste mensen ter wereld lopen geen marathons en gaan niet naar een sportschool. Hun dagelijkse dosis lichaamsbeweging komt van het uitvoeren van algemene dagelijkse karweitjes, zoals tuinieren en wandelen. Dit wordt vaak ondersteund door de omgeving waarin zij leven en hun voorkeur voor een meer eenvoudige en traditionele benadering van het leven.
  2. In de meeste blauwe zones is het verband tussen de geest, onze gezondheid en een gevoel van het hebben van een doel zijn zeer sterk. Op het Japanse eiland Okinawa noemen ze het "ikigai"; op het Costa Ricaanse schiereiland Nicoya is "plan de vida'' de juiste term. Voor ons is het gewoon een reden om 's morgens op te staan.
  3. Iedereen ervaart stress, zelfs de bewoners van de blauwe zones. Het grootste verschil is echter hoe ze het ervaren en ermee omgaan. Blue zoners hebben allemaal hun eigen routines om de opgebouwde stress van zich af te schudden, of om het een goede plek in hun hoofd te geven. En dat is maar goed ook, want stress leidt tot ontstekingen, die een belangrijke oorzaak zijn van alle ouderdomsziekten. Okinawanen herdenken hun voorouders; Adventisten bidden; Ikariërs doen een dutje; en Sardiniërs houden wel van een happy hour. Wat is uw stressbestrijding?
  4. Matiging is de sleutel. Het is misschien niet beleefd om iets op je bord te laten liggen, maar in de blauwe zones hebben mensen de neiging te eten tot ze vol zitten, niet tot ze alles op hebben wat er te eten valt. Het verschil van 20% tussen een volle maag en een overvolle maag kan net het verschil maken. Bovendien eten de bewoners van deze blauwe zones hun belangrijkste maaltijd in de late namiddag of vroege avond, niet vlak voor het slapengaan.
  5. De belangrijkste voedselbron in deze streken is hoofdzakelijk plantaardig. Vlees wordt slechts een paar keer per maand gegeten, en alleen bij speciale gelegenheden. Bonen, in alle maten en vormen, vormen de hoeksteen van de meeste honderdjarige diëten. Groenten, noten, kruiden en vis, allemaal vol gezonde vitaminen, vervolledigen de traditionele tafelopstelling. Daarentegen hebben toegevoegde suikers en bewerkt voedsel nooit echte gezondheidsvoordelen laten zien. Het schrappen ervan is al een grote sprong naar een gezonder leven.
  6. Uit studies is gebleken dat de meeste bewoners van de blauwe zone wel alcohol drinken, maar slechts matig en op regelmatige basis. Dit betekent: één of twee glazen per dag, op geregelde tijdstippen en meestal wijn. Dat kan natuurlijk het beste met eten, familie of vrienden.
  7. Het behoren tot een gemeenschap en het vinden van een doel is een belangrijk aspect van elke blauwe zone. De percentages gewichtsproblemen, diabetes, hart- en vaatziekten en zelfs kanker liggen lager bij mensen die deelnemen aan gemeenschapsactiviteiten en een dorpse levensstijl aanhangen.
  8. In alle blauwe zones zijn families meestal hecht, niet alleen emotioneel maar ook geografisch. Mensen uit de blauwe zones houden hun ouder wordende ouders, grootouders, broers en zussen in de buurt, of nemen ze zelfs in huis. Als ze een levenspartner kiezen, doen ze dat voor het leven.
  9. De langstlevende mensen ter wereld kozen - of werden geboren in - sociale kringen die gezond gedrag ondersteunden. Okinawanen creëerden bijvoorbeeld moais-groepen van 5 vrienden die zich voor het leven aan elkaar verbonden. Onderzoek toont aan dat roken, zwaarlijvigheid, geluk en zelfs eenzaamheid besmettelijk zijn. De sociale netwerken van langlevende mensen hebben dus een gunstige invloed gehad op hun gezondheidsgedrag.

Waarschijnlijk het belangrijkste dat we kunnen leren van het bestuderen van de Blue Zones is dat geluk en een lang leven niet voortkomen uit materiële dingen. Het klinkt als een cliché, maar de simpele dingen in het leven lijken het belangrijkste van allemaal. Een goede relatie met je familie, vrienden, omgeving en de natuur, het vinden van een doel waar je je aan kunt verbinden en het zorgen voor je eigen gezondheid kan leiden tot een langer, bevredigend leven.

We hebben allemaal de kracht om kleine veranderingen ten goede aan te brengen, en de Blue Zones zijn daarvoor de perfecte inspiratie.

Terug naar blog