understanding advanced glycation end products (AGEs)

inzicht krijgen in geavanceerde glycatie-eindproducten (AGE’s)

Advanced Glycation End Products (AGE's) zijn schadelijke verbindingen die worden gevormd wanneer suikermoleculen zich hechten aan eiwitten of vetten in de bloedbaan via een proces dat glycatie wordt genoemd. Hoge niveaus van AGE's zijn gekoppeld aan ontstekingen, oxidatieve stress en een groot aantal chronische ziekten zoals diabetes, hartziekten, de ziekte van Alzheimer en nierfalen. Inzicht in de vorming, effecten en behandeling van AGE’s kan een aanzienlijke invloed hebben op uw gezondheid en welzijn.

Wat zijn AGE's?

AGE's zijn complexe moleculen die worden gevormd wanneer eiwitten of vetten worden gecombineerd met suikers in de bloedbaan, een proces dat bekend staat als glycatie. Dit kan zowel in het lichaam voorkomen als in voedsel dat wordt blootgesteld aan bereidingsmethoden op hoge temperatuur, zoals grillen, braden of roosteren. Het menselijk lichaam beschikt over mechanismen om deze verbindingen te elimineren door middel van antioxiderende en enzymatische activiteiten. Wanneer de inname van AGEs echter het vermogen van het lichaam om ze te elimineren overschrijdt, stapelen ze zich op, wat leidt tot oxidatieve stress en ontstekingen, die voorlopers zijn van verschillende chronische ziekten en veroudering in de hand werken. AGE’s worden vaak beschouwd als een biomarker voor veroudering.

De impact van voeding op AGE's

Het moderne dieet levert een belangrijke bijdrage aan de hoge niveaus van AGE’s in ons lichaam. Voedsel dat op hoge temperaturen wordt bereid, vooral voedsel waarbij gebruik wordt gemaakt van droge warmtemethoden zoals barbecueën, grillen, braden, bakken, braden en roosteren, heeft doorgaans een hoog AGE-gehalte. Dierlijke voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet en eiwitten, waaronder rood vlees, bepaalde kazen, gebakken eieren, boter, roomkaas, margarine, mayonaise, oliën en noten, zijn bijzonder gevoelig voor AGE-vorming tijdens het koken.

Schadelijke effecten van AGE's

Wanneer AGE’s zich in het lichaam ophopen, veroorzaken ze grote schade door oxidatieve stress en chronische ontstekingen te bevorderen. Deze schadelijke effecten houden verband met veel chronische ziekten, waaronder hartziekten, diabetes, leverziekten, de ziekte van Alzheimer, artritis, nierfalen en hoge bloeddruk. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat hogere bloedspiegels van AGE’s geassocieerd zijn met een groter risico op hartziekten en andere chronische aandoeningen. Bovendien lopen personen met hoge bloedsuikerspiegels, zoals mensen met diabetes, een verhoogd risico op het produceren van overmatige AGE’s.

Voordelen van een Low-AGE-dieet

Uit dier- en mensstudies blijkt dat het verminderen van de inname van AGE’s via de voeding bescherming kan bieden tegen vele ziekten en het verouderingsproces kan vertragen. Het is aangetoond dat een low-AGE-dieet het risico op hart- en nierziekten verlaagt, de insulinegevoeligheid verhoogt en oxidatieve stress en ontstekingen vermindert. Uit een onderzoek onder personen met obesitas bleek bijvoorbeeld dat degenen die een laag AGE-dieet volgden lagere niveaus van AGE’s en markers van oxidatieve stress en ontstekingen hadden vergeleken met degenen die voedsel met een hoog AGE-gehalte consumeerden.

Veilige niveaus van AGE's bepalen

Hoewel er geen vastgestelde richtlijnen zijn voor een veilige en optimale AGE-inname, kan het begrijpen van uw dieet inzicht geven in uw AGE-consumptie. Diëten met een hoge AGE worden doorgaans gekenmerkt door regelmatige consumptie van gegrild of geroosterd vlees, vaste vetten, volvette zuivelproducten en sterk bewerkte voedingsmiddelen. Omgekeerd worden diëten die rijk zijn aan plantaardig voedsel zoals fruit, groenten, peulvruchten en volle granen, in combinatie met magere zuivelproducten en minder vlees, geassocieerd met lagere AGE-niveaus.

Tips voor het verlagen van AGE-niveaus

  1. Kies gezondere kookmethoden : kies voor kookmethoden waarbij vochtige hitte bij lagere temperaturen wordt gebruikt, zoals stomen, pocheren, koken en stomen. Deze methoden helpen de vorming van AGE te verminderen.

  2. Gebruik zure ingrediënten : Koken met zure ingrediënten zoals azijn, tomatensap of citroensap kan de AGE-productie aanzienlijk verminderen.

  3. Gebruik keramisch kookgerei : Koken op keramische oppervlakken in plaats van rechtstreeks op metaal kan AGE-vorming helpen minimaliseren.

  4. Beperk voedingsmiddelen met een hoge AGE : Verminder uw inname van gefrituurd en sterk bewerkt voedsel, evenals dierlijke producten met een hoog AGE-gehalte. Concentreer u in plaats daarvan op vers, volwaardig voedsel dat van nature een lager AGE-gehalte heeft.

  5. Consumeer voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten : een dieet dat rijk is aan antioxidanten kan de vorming van AGE helpen bestrijden. Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vitamine C en natuurlijke plantaardige fenolen, zoals fruit, groenten, kruiden en specerijen, zijn bijzonder gunstig. Van sommige supplementen zoals taurine en resveratrol is beschreven dat ze AGE’s verlagen

  6. Blijf actief : Regelmatige fysieke activiteit en een actieve levensstijl kunnen helpen de AGE-niveaus in het lichaam te verlagen. Studies hebben aangetoond dat verhoogde fysieke activiteit geassocieerd is met verminderde AGE-niveaus.

Conclusie

AGE’s zijn een belangrijke oorzaak van veroudering. Het moderne dieet, gekenmerkt door hoge niveaus van AGE’s, brengt aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee. Door bewuste voedingskeuzes te maken en gezondere kookmethoden toe te passen, kunt u uw AGE-inname aanzienlijk verminderen en uw risico op chronische ziekten verlagen. Het omarmen van een dieet dat rijk is aan volwaardige voedingsmiddelen, antioxidanten en het handhaven van een actieve levensstijl zijn cruciale stappen om uw gezondheid te beschermen tegen de schadelijke effecten van AGE’s.

Terug naar blog