taurine and the fountain of youth: is it the next longevity molecule?

taurine en de fontein van de jeugd: is dit het volgende langlevende molecuul?

Veroudering is een fysiologische functieverandering die het leven op alle schaalniveaus beïnvloedt, van cellulair tot orgaanniveau. De oorzaken van deze wijziging zijn nog grotendeels onbekend. Bij veroudering treden echter verschuivingen in de concentratie van verschillende moleculen op. In dit opzicht rapporteert een interessante nieuwe studie gepubliceerd in Science de associatie van het aminozuur taurine met veroudering en verbeterde verouderingsparameters bij wormen en knaagdieren wanneer taurine wordt aangevuld.

Wat is Taurine?

Taurine is een semi-essentieel aminozuur, wat betekent dat het door het lichaam wordt aangemaakt uit cysteïne, maar ook uit voedingsbronnen moet worden gehaald. Het is overvloedig aanwezig in veel eukaryote organismen en speelt een cruciale rol in verschillende fysiologische processen, waaronder de vorming van galzouten, de gezondheid van de ogen, de hartfunctie en de ontwikkeling en functie van skeletspieren, het centrale zenuwstelsel en het cardiovasculaire systeem.

Voedselbronnen van Taurine

Taurine komt voor in diverse voedingsmiddelen, vooral in dierlijke producten. Enkele van de beste voedingsbronnen van taurine zijn:

  • Vlees : Rundvlees, kip en lamsvlees
  • Zeevruchten : Vis en schaaldieren, vooral tonijn en garnalen
  • Zuivelproducten : Melk en kaas
  • Eieren : Vooral de dooiers

Hoewel plantaardig voedsel geen taurine bevat, zijn sommige energiedrankjes en supplementen verrijkt met dit aminozuur om aan de voedingsbehoeften te voldoen.

Taurine en veroudering: inzichten uit een baanbrekend onderzoek

Omdat de wereldbevolking snel vergrijst, lijkt het waarschijnlijk dat in 2050 één op de zes mensen 65 jaar of ouder zal zijn. Ondanks de toename van de levensduur bedreigt de leeftijdsgerelateerde achteruitgang van de gezondheid de levenskwaliteit en legt potentieel hoge kosten op voor de sociale en economische situatie. ondersteunende systemen. Daarom is het begrijpen en verzachten van de gevolgen van veroudering een belangrijke focus van wetenschappelijk onderzoek geworden.

De recente studie getiteld "Taurine-deficiëntie als motor van veroudering", gepubliceerd in Science , werpt licht op de potentiële rol van taurine bij veroudering. Deze studie onderzocht de impact van taurinesuppletie op de levensduur en gezondheid van verschillende organismen, waaronder wormen, knaagdieren en primaten.

Belangrijkste bevindingen van de studie

Daling van het taurineniveau met de leeftijd

De onderzoekers ontdekten dat bij ouder wordende dieren van een aantal soorten het taurinegehalte in het bloed met 80% of meer daalde in vergelijking met jeugdige concentraties. Deze aanzienlijke daling suggereert een mogelijk verband tussen een tekort aan taurine en het verouderingsproces.

Levensduurverlenging

In een muismodel resulteerde suppletie met taurine in een verlenging van de levensduur met 18-25% vergeleken met controles op hetzelfde dieet. Soortgelijke effecten werden waargenomen bij de wormsoort Caenorhabditis elegans , waarbij de verlenging van de levensduur varieerde met de dosis taurine. Bij gist werd een dergelijk effect echter niet waargenomen, waarschijnlijk als gevolg van verschillen in het taurinemetabolisme tussen deze organismen.

Verbeterde gezondheidsparameters

Bij muizen vertraagde suppletie met taurine de leeftijdsgerelateerde gewichtstoename en verhoogde de botmassa bij oudere vrouwtjes. Bovendien registreerden spierkracht, coördinatie en uithoudingsvermogen allemaal verbeteringen. Suppletie met taurine verminderde ook de angst en versterkte de natuurlijke nieuwsgierigheid.

Andere voordelen waren onder meer een betere glucoseregulatie, verbeterde darmtransittijden en verbeterde immuun-inflammatoire reacties. Bij vrouwelijke knaagdieren met osteoporose en gewichtstoename na ovariëctomie kon suppletie met taurine deze aandoeningen omkeren.

Mechanismen van actie

De studie suggereerde dat de voordelen van taurine zouden kunnen voortkomen uit het vermogen ervan om verouderingsgerelateerde veranderingen op cellulair en moleculair niveau ongedaan te maken. Belangrijke mechanismen zijn onder meer:

  • Onderhoud van telomeren : suppletie met taurine verminderde de verkorting van telomeren, de beschermkapjes aan de uiteinden van chromosomen die verband houden met veroudering.
  • Vermindering van celveroudering : Taurine leek het aantal verouderde cellen te verlagen, dit zijn cellen die zijn gestopt met delen en bijdragen aan veroudering en weefseldisfunctie.
  • Herstel van DNA-schade : Verbeterd herstel van DNA-schade, zelfs na oxidatieve stress, werd waargenomen bij behandeling met taurine.
  • Verbeterde mitochondriale functie : Taurine versterkte de mitochondriale functie, wat cruciaal is voor de energieproductie en cellulaire gezondheid.
  • Ontstekingsremmende effecten : Taurinesuppletie leidde tot lagere ontstekingsniveaus, een sleutelfactor bij veel leeftijdsgebonden ziekten.

Implicaties voor de menselijke gezondheid

De gunstige effecten van taurinesuppletie die bij verschillende soorten zijn waargenomen, suggereren dat het een belangrijke rol kan spelen bij het remmen van leeftijdsgebonden cellulaire en fysiologische achteruitgang. Het is bekend dat lichaamsbeweging bij mensen een stijging van het taurinegehalte veroorzaakt, wat kan bijdragen aan de gezondheidsvoordelen die met fysieke activiteit gepaard gaan.

Gezien het feit dat taurine geen toxische effecten heeft bij mensen, oraal kan worden toegediend en alle belangrijke kenmerken van veroudering beïnvloedt, zijn proeven op mensen gerechtvaardigd om te onderzoeken of suppletie met taurine de gezonde levensduur bij mensen kan verlengen.

Conclusie

Naarmate de zoektocht naar effectieve antiverouderingsinterventies voortduurt, komt taurine naar voren als een veelbelovende kandidaat. Het vermogen ervan om verschillende tekenen van veroudering om te keren en de gezondheidsparameters bij verschillende soorten te verbeteren, biedt een overtuigend argument voor verder onderzoek. Hoewel studies bij mensen nodig zijn om deze bevindingen te bevestigen, kan het opnemen van taurinerijk voedsel in uw dieet en het handhaven van een actieve levensstijl gunstig zijn voor het bevorderen van gezond ouder worden.

Referenties

Singh, P. et al. (2023). Taurinetekort als oorzaak van veroudering. Wetenschap . doi: 10.1126/science.abn9257. https://www.science.org/doi/10.1126/science.abn9257 .

4o
Terug naar blog