predicting your future health through glucose levels

het voorspellen van uw toekomstige gezondheid aan de hand van glucosewaarden

Bloedglucose werd door verschillende wetenschappers geïdentificeerd als een belangrijke biomarker voor veroudering. Het handhaven van evenwichtige glucosespiegels is dus essentieel voor de algehele gezondheid en een lang leven.

Glucose, ook bekend als bloedsuiker, voedt de cellen en organen van uw lichaam. Langdurige onevenwichtigheden kunnen tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Regelmatige controle en beheer van uw glucosewaarden zijn van cruciaal belang, vooral naarmate u ouder wordt.

Glucose en het belang ervan begrijpen

Wat is glucose?

Glucose is een eenvoudige suiker die dient als de primaire energiebron van uw lichaam. Het komt van de koolhydraten in voedingsmiddelen zoals granen, fruit en zetmeelrijke groenten. Na de maaltijd stijgen uw bloedsuikerspiegels terwijl uw lichaam deze koolhydraten omzet in glucose. Insuline, afgegeven door uw alvleesklier, helpt cellen glucose te absorberen, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt.

De impact van glucose op de gezondheid en een lang leven

Diabetesrisico

Prediabetes en diabetes type 2 worden gekenmerkt door verhoogde bloedsuikerspiegels. De CDC meldt dat 88 miljoen Amerikanen prediabetes hebben, waarbij tot 30% zonder tussenkomst binnen vijf jaar diabetes type 2 ontwikkelt. Diabetes kan de bloedvaten en zenuwen beschadigen, wat kan leiden tot ernstige complicaties zoals hartaanvallen, beroertes, blindheid en amputaties.

Risico op hart- en vaatziekten

Hoge glucosewaarden kunnen de slagaders beschadigen, wat kan leiden tot atherosclerose of verharding van de slagaders. Deze aandoening kan hoge bloeddruk, coronaire hartziekte, hartaanvallen en andere cardiovasculaire problemen veroorzaken. Hart- en vaatziekten zijn een belangrijke doodsoorzaak onder mensen met diabetes.

Andere gezondheidsrisico's

Chronische hoge glucosewaarden houden ook verband met niet-alcoholische leverziekten, bepaalde vormen van kanker, cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer. Het beheersen van de glucosespiegels, samen met het handhaven van een gezond gewicht en een gezonde bloeddruk, kan deze risico's minimaliseren en de levensverwachting verlengen.

Glucose testen

Toenemende glucosespiegels worden in verband gebracht met een hogere biologische leeftijd en een verhoogd risico op overlijden door alle oorzaken. Regelmatige glucosemonitoring is van cruciaal belang voor het behoud van de gezondheid en een lang leven. Volwassenen moeten na de leeftijd van 45 jaar ten minste elke drie jaar worden gescreend op hoge bloedglucosewaarden (hyperglykemie). Dit kan worden gedaan door middel van een bloedtest, maar ook door realtime monitoring. Systemen voor continue glucosemonitoring (CGM) informeren gebruikers in realtime over hoe specifieke voedingsmiddelen, slaappatronen, lichaamsbeweging en andere variabelen hun glucosewaarden beïnvloeden. CGM's kunnen door uw arts worden voorgeschreven, maar er zijn ook kant-en-klare opties beschikbaar via internet.

Ideale glucoseniveaus voor optimale gezondheid

Volgens de American Diabetes Association:

 • Ideaal: nuchtere bloedglucosewaarde van 70-100 mg/dl. Twee uur na de maaltijd moeten de spiegels lager zijn dan 140 mg/dl.
 • Prediabetes: Nuchtere bloedglucose van 100-125 mg/dL of een A1C van 5,7%-6,4%.
 • Diabetes: nuchtere bloedglucose van 126 mg/dl of hoger, een A1C van 6,5% of hoger, of een willekeurige bloedglucose van 200 mg/dl of hoger met diabetessymptomen.

Veranderingen in levensstijl om glucoseniveaus te beheren

Eetpatroon

Uw dieet heeft een aanzienlijke invloed op de bloedsuikerspiegel. Focus op een uitgebalanceerd dieet met magere eiwitten, vezelrijke volle granen, fruit, groenten en gezonde vetten.

 • Kies complexe koolhydraten boven eenvoudige koolhydraten.
 • Voeg bij elke maaltijd eiwitten toe.
 • Beperk verzadigde vetten en consumeer onverzadigde vetten.
 • Blijf gehydrateerd.
 • Houd de portiegroottes in de gaten

Sommigen hebben de voordelen van (intermittent) vasten gemeld. Hoewel er meer wetenschappelijk onderzoek nodig is, lijkt het er inderdaad op dat een periodieke onderbreking van het eten uw bloedsuikerspiegel kan helpen verbeteren.

Oefening

Regelmatige fysieke activiteit is van vitaal belang voor het beheersen van de glucosespiegels. Streef de meeste dagen naar minimaal 30 minuten matige lichaamsbeweging.

 • Aërobe oefening: Activiteiten zoals wandelen, joggen, fietsen en zwemmen. Probeer in zone 2 te blijven
 • Krachttraining: bouwt spieren op en stimuleert de stofwisseling.
 • Intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT): korte uitbarstingen van intensieve training gevolgd door herstelperioden.
 • Rekken en yoga: verbetert de flexibiliteit, het evenwicht en vermindert stress.

Wanneer is medicatie nodig

Als veranderingen in levensstijl onvoldoende zijn, kunnen medicijnen worden voorgeschreven. Verschillende medicijnen helpen een hoge bloedglucose onder controle te houden, en uw arts zal bepalen wat de beste optie voor u is. Als orale medicatie niet voldoende is, kunnen injecteerbare opties zoals insuline noodzakelijk zijn. Volg het behandelplan van uw arts, controleer uw glucosewaarden en pas uw levensstijl indien nodig aan.

Conclusie

Door de impact van glucose op uw gezondheid te begrijpen en er effectief mee om te gaan, kunt u extra gezonde jaren aan uw leven toevoegen, vrij van vermijdbare gezondheidsproblemen.

Terug naar blog